Pasta de dinți - primul aliat al periuței, în igiena dentară
"PASTILA" de sănătate dentară, nr.4
Așa cum a fost stabilit din articolul precedent, periuța și pasta de dinți sunt indispensabile una față de cealaltă, pentru a beneficia de un periaj eficient.
Scopul de bază, îndeplinit de toate pastele de dinți, este de a crea un strat ușor abraziv, facilitând curățarea, și de a reda albul dinților. Așadar, în marea majoritate a cazurilor, putem spune că alegerea pastei de dinți, ține de “gust”!
Dar cum alegem pasta de dinți potrivită?...
...pentru că ne este oferită o gamă variată de tipuri de pastă de dinți, iar fiecare dintre noi poate avea nevoi diferite!
Pentru a vă ajuta să "înțelegeți" pastele de dinți, să vedem, în primul rând, care sunt cele mai des întâlnite, iar apoi, câteva informații despre ele, care vă pot orienta în alegerea lor. Nu uitați, întotdeauna, vă puteți consulta cu medicul stomatolog, la care sunteți în tratament, pentru alegerea optimă a pastei de dinți, ce vi se potrivește cel mai bine stării de sănătate dentară în care vă aflați!
Așadar, avem mai multe tipuri de paste de dinți:
pastă de dinți pentru copii (îndulcită și aromatizată, cu diferite valori ale conținutului de fluor),
pastă de dinți cu/fără fluor (cel mai frecvent folosită! Fluorul contribuie la remineralizarea și întărirea smalțului, astfel prevenind cariile),
pastă de dinți BIO (conține doar ingrediente naturale. Este o alternativă la celelalte tipuri, dar fără calități diferite, însă cu costuri, în unele cazuri, mai mari),
pastă de dinți pentru sensibilitate dentară (conține ingrediente ce ameliorează sensibilitatea, prin precipitarea unor săruri, pe suprafața dinților, astupând canaliculii dentinari - niște canale mici ce "străbat" grosimea dinților, până aproape de suprafața lor, care, prin elementele anatomice pe care le conțin, sunt răspunzătoare de această sensibilitate, în anumite situații),
pastă de dinți pentru ameliorarea sângerărilor și inflamațiilor gingivale (prin ingredientele pe care le conține, reduce sângerarea gingivală, având acțiune antibacteriană, și fortifică epiteliul gingival).
Aceasta fiind o "Pastilă dentară", nu un tratat pe temele specificate, nu detaliază, ci orientează! Din acest motiv, am prezentat câteva clase mari de paste de dinți, suficient pentru a vă putea încadra mai ușor, alegerea. Pentru detaliile potrivite pentru voi, consultați propriul medic stomatolog!
Info Fluor și utilizare paste!
Pentru bebeluși și copii mici, este indicată folosirea unei paste de dinți pentru copii, fără fluor sau cu o cantitate mică din acesta (maximum 1000 ppm), pentru a preveni apariția fluorozei dentare (apariția de pete albe pe dinții permanenți).
Odată cu înaintarea în vârstă, doza zilnică adecvată de fluor, este de 3-4 mg/zi, iar cea maximă admisă, este de 10 mg/zi. Fluorul devine toxic la o doză de 5 mg/zi, si letal la 15mg/zi. Țineți cont că Fluorul nu se găsește doar în paste de dinți, în pastile sau soluții, ci și în unele produse cu care ne alimentăm (în unele regiuni, chiar și în apa de băut)!
Ce trebuie să înțelegeți din cele două paragrafe de mai sus, este că FLUORUL, un ingredient foarte util dinților, care crește rezistența acestora împotriva formării cariilor, nu este un element cu care ne putem "juca" oricum. El POATE fi folosit pentru efectele lui benefice, dar e bine să vă sfătuiți, înainte, cu medicul stomatolog, despre cum să faceți asta, pentru a evita efectele lui neplăcute!
Când începem să folosim PASTA DE DINȚI?
Destul de simplu!...Din momentul erupției primului dinte de lapte!
Cantitatea necesară pentru un periaj, în acel moment, este echivalentul unui bob de orez, apoi, pe măsură ce copilul crește, și are din ce în ce mai mulți dinți, crește și cantitatea necesară, ajungând la echivalentul unui bob de mazare. Adulții pot folosi echivalentul unui bob de mazăre.
Este mai bine să nu folosiți aceeași pastă de dinți, din aceeași categorie, tot timpul. Puteți să le schimbați periodic, pentru că neavând aceeași compoziție, fiecare pastă, vă va ajuta puțin diferit față de celelalte.
Sensibilitatea dentară, sangerările gingivale, care persistă în timp, precum si apariția unor pete albe cretoase pe dinți, sunt indicatori ai faptului că este necesară consultarea medicului stomatolog pentru a îndepărta cauza acestora!
...și pentru că v-am obișnuit să spunem ce urmează în articolul viitor, putem "dezvălui" că vom vorbi despre mijloace suplimentare de asigurare a unei igiene bucale cât mai complete...căci DA, în unele cazuri, doar periajul cu pastă de dinți, nu este suficient pentru o igienă completă!...Suntem siguri că, nu o singură dată, chiar după periaj, ați simțit că "parcă a mai rămas ceva între dinți"...
Comments