top of page
Poza scriitoruluiPARA-LUXADENT - dr. Păduraru Raul

Mijloace suplimentare de igienizare, pentru o igienă dentară maximă - Partea 2

"PASTILA" de sănătate dentară, nr.6


...Și pentru că perioada de vacanțe e pe terminate (sperăm că v-ați simțit bine și v-ați relaxat!), continuăm cu partea a 2-a din cadrul mijloacelor suplimentare de igienizare orală, și vorbim despre punctul 2, și anume, apa de gură și punctul 3, adică, dușul bucal.







2. APA DE GURĂ


Cum am mai spus, apa de gură este un mijloc suplimentar de menținere a unei bune igiene dentare. Acesta se găsește în două mari categorii, pe piață: cea cu rol cosmetic (împrospătarea respirației) și cea cu rol terapeutic (pentru reducerea sau controlul plăcii bacteriene, grăbind astfel regenerarea țesuturilor după intervenții chirurgicale). Cel mai important lucru, de ținut minte, este că apa de gură nu reprezintă un înlocuitor al periuței și al pastei de dinți, ci doar un mijloc suplimentar de igienă.


Diferența dintre cele două categorii, constă în faptul că cea cu rol cosmetic produce o împrospătare temporară a gurii, neavând niciun efect asupra bacteriilor ce cauzează respirația urât mirositoare.


Apa de gură cu scop terapeutic conține anumite substanțe active care acționează asupra cauzei (bacteriile), nu a efectului (respirația urât mirositoare sau gingivitei). Una dintre cele mai utilizate substanțe active din apele de gură terapeutice este clorhexidina. Aceasta are ca efect, un foarte bun control al plăcii bacteriene, dacă este folosită conform indicațiilor primite de la stomatolog, dar ca dezavantaj are colorarea, superficială, maronie a dinților, dacă se folosește o perioadă mai îndelungată (poate fi îndepărtată la detartraj).


În continuare, vom prezenta modul corect de folosire al apei de gură:

  • apa de gură se folosește după periajul dentar (nu în loc de periaj dentar),

  • clătește, fără a dilua apa de gură, folosind capacul recipientului, după indicațiile medicului sau cele de pe prospect,

  • nu consuma alimente sau lichide, o oră după utilizarea apei de gură.

De reținut: Folosirea apei de gură vine ca o completare la periajul dentar și nu poate asigura o igienă bucală eficientă, fiind folosită singură. Alegerea ei depinde de nevoile tale și este bine să te informezi corect înainte de utilizarea unei ape de gură.



3. DUȘUL BUCAL


Dușul sau irigatorul bucal este un dispozitiv conceput pentru a ne ajuta să menținem o bună igienă bucală chiar și în situațiile în care zonele interdentare sunt foarte înguste, sunt prezente lucrări protetice fixe, implante sau aparate dentare. Zonele menționate mai sus sunt mult mai dificil de igienizat corespunzător doar prin periaj, de aceea folosind dușul bucal, prin presiunea jetului de apă, ne ajută să putem curăța și aceste zone greu accesibile.


Fiind un mijloc suplimentar de igienă, dușul bucal se poate folosi o singură dată pe zi, imediat după periajul dentar. Se umple rezervorul dispozitivului cu apă călduță de la robinet, iar capul de curățare trebuie orientat spre linia gingivală la un unghi de 45 de grade. Se vor curăța atât zonele dintre dinți, cât și spațiile dintre dinți și gingii, atât pe interior cât și pe exteriorul dinților. Durata unui ciclu de curățare cu ajutorul dușului bucal poate varia de la 1-2 minute și până la golirea rezervorului de apă, iar vârful acestuia trebuie adaptat conform nevoilor utilizatorului.


Beneficiile folosirii dușului bucal sunt de două tipuri:


1. Pe termen scurt:

  • împrospătează respirația,

  • îndepărtează depunerile de placă din locurile unde periuța nu poate ajunge.

2. Pe termen lung:

  • previne apariția cariilor, care au ca punct de plecare zonele greu accesibile dintre dinți,

  • prin masajul gingival, stimulează fluxul sanguin în aceste zone, îmbunătățind starea de sănătate a țesuturilor,

  • previne apariția tartrului,

  • previne apariția sau evoluția unor afecțiuni, precum gingivita, parodontita sau periimplantita.

Dușul bucal poate fi folosit de orice persoană care dorește să obțină și să întrețină o mai bună igienă bucală. Este recomandat cu predilecție unor categorii de pacienți care prezintă un risc general crescut de a dezvolta afecțiuni orale: pacienți cu gingivită sau boală parodontală, fumători, gravide, diabetici, pacienți purtători de lucrări fixe, pacienți cu implanturi dentare sau aparate ortodontice. Fiind o gamă largă de modele, înainte de achiziționarea unui duș bucal, trebuie să vă informați bine referitor la tipul de aparat necesar nevoilor dumneavoastră. Acest aspect îl puteți discuta și cu medicul stomatolog, pentru a vă oferi mai multe detalii legate de necesitățile dumneavoastră.


Pe ziua de azi, ne oprim aici!

Continuăm, în următoarea "PASTILĂ", cu periuțele interdentare!

Vă dorim să ZÂMBIȚI SĂNĂTOS!...







Kommentare


Dacă vă place această postare, puteţi să o distribuiţi în reţelele sociale preferate cu ajutorul butoanelor din stânga.

Postări recomandate
Arhiva
Urmăreşte-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Linkedin_001.jpg
bottom of page