Sigilarea și Fluorizarea dinților - metode de prevenție!
"PASTILA" de sănătate dentară, nr.8
Sigilările și fluorizările, ca mijloc de prevenție în medicina dentară
Vom începe să vorbim astăzi despre unele metode de tratament profilactic folosite pentru a preveni apariția cariilor (principala leziune dentară cu care se luptă omenirea, încă de la începuturile ei).
Și în cazul dinților, doarece a preveni apariția unei boli este mult mai ușor de realizat decât tratamentul bolii în sine, alături de metodele folosite acasă (vezi Pastilele legate de igienizare, periaj, etc.), există tratamente de prevenție (profilactice), făcute în cabinetul stomatologic, care vin să ne ajute în prevenirea apariției cariilor. O parte din acestea sunt Sigilările și Fluorizările, așa că astăzi vom începe să vorbim despre ele.
1. Sigilările
"Ce este aceea o sigilare, DE CE ESTE NECESARĂ, și ce beneficii are aceasta?", sunt întrebări des întâlnite în rândul părinților.
Încercăm să vă oferim răspunsurile la aceste întrebări, prin explicațiile de mai jos:
Atunci când primii dinți permanenți, posteriori, erup pe arcadă, respectiv molarii - aceștia apar la o vârstă fragedă, respectiv 6 și 12 ani - igiena bucală a copilului nu este foarte riguroasă.
Iată un factor care predispune la apariția cariei! ⚠
Totodată, atunci când erup, molarii și premolarii au o morfologie foarte accentuată, prezentând numeroase șanțuri și gropițe (denumite fosete), unde aderă ușor particulele alimentare și care, în scurt timp, prin degradare, produc acizi, iar apoi, carii.
Iată un alt factor care predispune la carii! ⚠
Desigur, există și alți factori care duc la apariția acestor carii, dar nu ne propunem să îi prezentăm aici, pe toți, căci în această discuție, e important cum putem să prevenim aceste carii, nu cum se formează.
Deci, practic, datorită lipsei de experiență în îngrijirea danturii, datorate vârstei, cât și formei speciale a fețelor de masticație a dinților, acești dinți sunt predispuși la a face ușor carii, iar prin complicațiile care pot apărea ulterior, prin netratarea acestora, se poate ajunge până la pierderea lor prin extracție.
Pentru a putea preveni cele de mai sus, pe lângă igienizare, medicina dentară a conceput, printre altele, un tratament care încearcă să închidă șanțurile și fosetele (acele gropițe), cu un material care să reziste, o anumită perioadă de timp, la masticație și care să nu permită aderarea ușoară și de lungă durată a alimentelor la suprafața de masticație (ocluzală) a dinților, crescând, în același timp, rezistența substanței dentare la atacul acizilor generatori de carie.
Acest tratament se numește SIGILARE și este realizat dintr-un material compozit, asemănător celui cu care realizăm plombele, dar mult mai fluid, și care, în multe cazuri, are în compoziție și fluor. Astfel, atunci cand acesta este aplicat în șanțurile și fosetele dintelui, realizează o protecție bio-mecanică, împiedicând depozitarea resturilor alimentare pe suprafețele de masticatie ale dinților și crescând rezistența dinților la carie.
Aplicarea sigilărilor este o procedură nedureroasă, aditivă (adică doar se aplică și se lipește de suprafața dintelui), nefiind necesară îndepărtarea țesutului dentar. Materialul din care se realizează sigilarea protejează dintele până la aproximativ 2 ani de la aplicarea acestuia.
Cine poate beneficia de acest tratament profilactic?
Atât copiii cât și adulții, pot opta pentru sigilări, cu condiția ca dintele tratat să fie integru, adică fără carie sau plombă, dar cel mai bun moment pentru aplicarea sigilării, este imediat după erupția dintelui permanent!
În concluzie, beneficiile sigilărilor sunt:
Este demonstrat că reduc riscul de apariție a cariilor cu până la 80%, cu condiția ca pacientul să aiba o rutină bună de îngrijire a cavității bucale,
Sunt sigure, nedureroase și rapide,
Ajută la conservarea țesuturilor dure,
Nu este necesară anestezia,
Sunt fizionomice, de culoare albă,
Se pot înlocui după o perioadă de timp, atunci când este necesar,
Au un preț considerabil mai mic decât o simplă obturație (plombă).
Atât despre sigilări! În postarea următoare, vom discuta puțin despre fluorizări. Veți vedea ce sunt, de ce sunt necesare și cum se aplică. Dacă vi se par utile, urmăriți postările noastre, atât aici, pe blog, cât și pe pagina noastră de Facebook, Twitter, Linked In, Pinterest, și eventual, dați un like sau chiar un share, pentru a ajuta și pe alții să ajungă la aceste informații. Vă mulțumim pentru că ne urmăriți și vă dorim să aveți un ZÂMBET SĂNĂTOS!
Comments